A borvidékről

A Villányi borvidékről

A Villányi borvidék a legdélibb és legidősebb magyar borvidék. Pontosan 2539 hektáros területen fekszik a siklósi és villányi körzetben. A szőlőterületek nagy része Villányi-hegység déli és nyugati lábánál, valamint a keleti oldalánál félkörív alakban helyezkedik el. Kisebb része a Nyárád-Harkányi sík, illetve a Dél-Baranyai dombság nyugati részén található.

A földtörténeti középkorban kialakult pikkelyes felépítésű mészkőhegység terep- és töréslépcsői ideális domborzatot biztosítanak. Felfogják az északról érkező hideg légtömegeket, így egy különleges szubmediterrán jellegű klímát alkotnak, amely ideális a kiváló szőlőműveléshez. A villányi területeken a löszös talaj lágyabb, jó minőségű vörösborok termelését teszi lehetővé. A villányi vörösborok rangos elismerést vívtak ki maguknak a hazai vörösborok között. A siklósi térségben a mészkő réteget közvetlenül homokos lösz borítja, amely a szőlőskertek talaját biztosítja. Ez a talaj kálciumban gazdag, ezért a savakban gazdagabb borok termőhelye.

Jellegzetes szőlőfajták

Fehérszőlő fajták:

Olaszrizling, Tramini, Hárslevelű, Chardonnay, Rajnai rizling, Királyleányka.

A siklósi körzet fehérborai intenzív jellemzően virágillattal rendelkező, alkoholban gazdag, testes borok.

Kékszőlő fajták:

Kékfrankos, Portugieser, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Zweigelt, Pinot noir.

A vörösborok mélyvörös színűek, testesek, fűszeresek, bársonyosak és nagy élvezeti értékkel bírnak. Készítenek siller és rozé borokat is, amelyek gyümölcs jellegükkel és harmóniájukkal vívnak ki elismerést.

Híres borok

Villányi Portugieser, Villányi Burgundi, Siklósi Olaszrizling

Nevezetességek

A környéken található a Villány főutcáján húzódó pincesor, a Villánykövesden és Palkonyán látható pincefalu és a Siklósi vár.